Köpa kajak – Detta ska du tänka på

Att köpa en egen kajak kan för många kännas som en väldigt stor händelse. Kanske har man länge använt sig av hyr-kajaker när man har velat ge sig ut på vattnet, men nu äntligen har möjlighet att köpa sig en egen. Vid första anblicken är det lätt att en kajak kan se väldigt bra och felfri ut, men det finns många saker som du måste tänka på innan du väljer. Detta är extra viktigt om du ska köpa en begagnad, men också vid nyköp finns en del saker som är viktiga att ha i åtanke.

Det första steget till att hitta en kajak som passar dig så bra som möjligt är att fundera över vad och vilken typ av paddlare som du faktiskt är. Har du precis börjat lära dig paddla eller bara paddlat ett litet tag är det bäst att välja en kajak som är anpassad till nybörjare. Ett exempel på en sådan kan vara en kajak som är väldigt stryktålig och stabil. Den som har paddlat längre kanske istället vill ha en kajak som går väldigt fort eller som helt enkelt kan vara roligare att använda sig av. Genom olika kajakguider som du kan hitta på nätet kan du snabbt och enkelt få kunskap om de olika typerna av kajaker och se vad det är för funktioner de olika designerna har. En kajak som är bred och platt är mycket stabil, men det kommer också att vara svårare att ta sig fram.

Var vill du paddla?

Det kan naturligtvis vara svårt att på rak arm säga var man vill paddla med sin kajak. De allra flesta vill uppleva så många olika platser och vatten som möjligt, men genom att veta på ett ungefär kommer valet av kajak att bli lättare. Det du kan tänka på här är om du vill paddla i insjöar, på öppet hav eller om du till exempel vill testa på några åar med slingrande vägar. Är det havsvågor eller lugna vatten som du vill ge dig ut på?

Orsaken till varför du bör veta detta innan du gör ditt köp är för att säkerställa att du köper en kajak i rätt storlek. De större alternativen (ca 5 meter långa) passar bäst för den som ska ut på öppna hav där det lätt kan bli vågor eller blåsa upp. De kortare alternativen lämpar sig utmärkt för lugna vatten och insjöar, men även för smala åar.

Välj en kajak som passar din typ av kropp

Att välja kajak efter kropp kan låta konstigt, varför skulle kroppen vara avgörande för vilken kajak man ska välja? Sanningen är att det är mycket viktigare än man kan tro. Du behöver se till att du sitter bra och bekvämt i kajaken, speciellt om du planerar att spendera många timmar i den. Här är det viktigt att du väljer en kajak med en sits som är så ergonomiskt utformad som möjligt. Innan du köper rekommenderar vi därför att du ser till att provsitta i den. Det kan du i de flesta fall göra både på vatten så väl som på land.

Många paddlare tycker också om att ha ett bra stöd för låren. Med ett lårstöd säkerställer du att du har kontakt med båten hela tiden och du kommer också att kunna manövrera kajaken mycket lättare. Med knäna kommer du till exempel att kunna parera för vågor som kommer i din väg. Här gör du rätt i att välja en kajak med ett lårstöd som kan justeras. Vi är inte alla lika långa och placeringen bör kunna passa dig och din kropp så bra som möjligt. Detsamma gäller för fotstödet.

Ska man köpa en ny eller en begagnad kajak?

Nu kommer vi till den fråga som kanske de allra flesta ställer sig först. Ska man köpa en ny eller begagnad kajak? Det finns många snygga kajaker ute på marknaden och om de har underhållits på rätt sätt kan de hålla många år till. Andrahandsvärdet är utan tvekan bra och därför kan en begagnad kajak vara ett riktigt bra alternativ, ibland lika bra som att köpa en ny. Vill du vara säker på att du väljer en begagnad kajak av bra kvalitet kan du vända dig till en uthyrare av kajaker. Det är inte ovanligt att uthyrare väljer att sälja ut sina kajaker när säsongen är över och hösten står för dörren. Du bör dock ändå alltid se till att du provpaddlar innan du betalar för den. Detta gäller oavsett om du vill köpa nytt i butiken eller om du väljer en begagnad kajak.