Kombinera kajakpaddling med naturupplevelser

Det finns gott om älvar, sjöar och åar i Gästrikland där man kan paddla kajak. Det finns bland annat 200 rastplatser där man antingen kan pausa eller börja sin tur. Tack vare temat naturkraft har man satsat på att kartlägga alla tillgängliga paddlingsområden för att besökare på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig naturen och dra nytta av dess hälsofrämjande fördelar. Läs mer om hur du kombinerar kajakpaddling och naturupplevelser här.

Paddla på egen hand

Den som är van vid att paddla kajak kan enkelt tillgodogöra sig de tydliga kartorna och planera sin tur. Faktum är att kajakintresset är något som delas av många. Frihetskänslan att glida fram på vattnet och se fiskgjusar och havsörnar är något som fler borde prova på. Kartorna över samtliga paddlingsområden kan hämtas på www.paddla-gastrikland.se där man i lugn och ro kan välja tur efter förmåga, men också med hänsyn till vädret.

Aktiviteter och kurser

Det finns en hel del aktiviteter och kurser att välja bland för den som vill eller behöver lära sig paddlingsteknik och hur man tar sig i och ur kajaken på ett säkert sätt. Gruppturer med guide är ett uppskattat fenomen och det finns många vackra turer att boka. Axmarsfjärden, Lundbosjön, Hilleviksfjärden, Hamrångefjärden och Färnebofjärden är bara några av de fantastiska rutter som bjuder på vackra vyer och magiska naturupplevelser. Insjöarna Fjärden, Storsjön och Öjaren ger också möjligheter att paddla och göra avstickare in i skogen för att till exempel plocka svamp eller ta en fika i en glänta. Många av turerna är dessutom försedda med vindskydd, anvisade tältplatser och eldstäder för att ytterligare kunna maximera närheten till naturen.

Hyra kajak

Man behöver inte ha tillgång till en egen kajak utan det går utmärkt att hyra. Är man osäker på var man kan hyra kajak kan man vända sig till närmaste turistcenter, där man kan bli anvisad till ett uthyrningsställe. Det är dock viktigt att alltid tänka på säkerheten. Tänk särskilt på att det aldrig är en god idé att paddla i oväder eller hård vind. Bär alltid flytväst och se till att ha med ombyteskläder i en vattentät väska eller påse.

Varför paddla kajak?

Naturen som hälsokälla är något som alltfler börjar upptäcka. Stillheten på vattnet, avkopplingen och möjligheten att dela äventyret med vänner och familj samtidigt som man får uppleva naturen är bara några av anledningarna till att kajakpaddling blir mer och mer populärt. Att man dessutom får gott om frisk luft och motion samtidigt som man upptäcker Gästriklands skönhet gör inte saken sämre.